Winterlandschap

Winterlandschap

Het wil nog niet erg met onze winters de laatste jaren.

Maar in het Huizer Museum is het koud.
Tekeningen, etsen, litho’s, oliverfschilderijen en aquearellen illustreren de winter in het Gooi. Inspiratiebron voor menig kunstenaar. Winter in de vorm van kerstwensen uit midden 18e eeuw, of een dik pak sneeuw in de 20e eeuw. De kunstenaar komt zijn huis uit om de magische witte deken vast te leggen. Sprookjeslandschappen.
In elk landschap schuilt een twinkel, en ondanks de kou, een vleug van bewondering.

Zowel tijdens de echte koude winters in de kleine ijstijd (1400 tot midden 1800) tot aan de warmere winters begin 21e eeuw. Maar ook het vastleggen van de winterlandschappen hebben een eigen termiek. Was de winter bij de oude meesters als Jacob van Ruisdael nog een veel gebezigd onderwerp (ca. 1650), raakte het daarna in het onmin. Totdat Schelfhout zich eraan waagde begin 19e eeuw. Hij wordt gezien als de meester van de Hollandse Winters.

Ook tijdens de Larense en Kortehoefse School hebben meesters de winter vastgelegd. Gooise Winters. Van het plassengebied totaan de Zuiderzee. Van begin 19e tot eind 20e eeuw. Uit de collectie van Hilversum, Blaricum, Laren, HuizerMuseum, Stichting Kunstbezit s Graveland en enkele particuliere collecties hebben we de mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken bij elkaar gebracht.  

Winterlandschappen zorgt ook voor winterpret! Ijs en sneeuwvermaak, schaatsen, sleeen, koek en zoopie. Toen en nu. En ieder jaar hoopt men weer op die Elfstedentocht.