Blik op historisch Huizen

Beleef de Huizer historie in het Huizer museum 

Wil je weten hoe het in Huizen vrôger was? Dan ben je in het Huizer Museum aan het goede adres.

Wonen en kleding

In een woonvertrek ontmoet je een Huizer boeren– en vissersgezin. Gekleed in de originele klederdracht die hoorde bij het beroep van de heer des huizes.

De Klederdrachtzaal is het podium voor prachtige kostuums, Huizer kanten mutsen en accessoires die behoorden bij de klederdracht uit die tijd.

Je ziet kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, voor daags en op zondag, voor in en uit de rouw en voor zomer en winter. In de linnenkast liggen de als baksteen opgevouwen schorten, lakens en keukendoeken. 

 

Melkmeisje
Jack

Boeren en vissers

Met de komst van de haven in Huizen kwam de visserij sterk in opkomst. Daaruit vloeiden weer andere werkzaamheden voort, zoals de visrokerij, de scheepsbouw, manden– en zeilmakerij en het nettenboeten.

Ook de visventerij en de vishandel werden belangrijk. Tót de aanleg van de Afsluitdijk! Daarmee kwam er een eind aan de vele visserijactiviteiten en ontstonden er nieuwe industrieën o.a. in de bouw en de kaas.

 

Beelden uit die tijd

Schilderijen, prenten, krantenknipsels, foto's en tekeningen zorgen voor het cultuurhistorische overzicht in het Huizer Museum.

In het archief heeft het museum een schat aan Huizer erfgoed opgeslagen. Regelmatig wordt de vaste presentatie dan ook aangepast en zo is er in het museum steeds iets nieuws te zien.