Welkom Ontdek het museum Exposities Te zien geweest

Te zien geweest

Gooise Grensverleggers

was te zien tot juni 2022

Een tentoonstelling over tijdgenoten en passanten die in de geest van een bepaalde periode hun sporen hebben nagelaten in het Gooi. Gooise Grensverleggers laat een overzicht van Gooise vernieuwers zien uit de periodes 1900 en 1925. Het is treffend hoe in deze korte periode het Gooi radicaal veranderde van een rustieke landelijke omgeving naar een moderne geïndustrialiseerde maatschappij.
Laat 19e eeuw werd ’t Gooi ontsloten door de komst van de Gooise Stoomtram. Het gebied kon zich daardoor ontwikkelen tot een broedplaats voor kunstenaars, schrijvers en wereldverbeteraars.  In de jaren 1870 ontdekten kunstenaars op zoek naar de ongerepte natuur en het pure leven, de omgeving van Laren. In navolging hiervan trokken ook schrijvers en andersdenkenden naar dit gebied.
Veranderingen vonden plaats op het gebied van de kunsten en industrie. Er werd voor het eerst belang gehecht aan een visie op de inrichting van de openbare ruimte en natuurbehoud.
In het eerste deel van de tentoonstelling is o.a. aandacht voor Jan Veth, Nescio en de kolonie Tames, Jac. P. Thijsse en de architectuur van K.P.C de Bazel. Het tweede deel van de tentoonstelling geeft ruimte aan Leo Gestel, het ontstaan van PHOHI en Balatum en de afsluiting van de Zuiderzee.
Met de tentoonstelling nemen we deel aan het Erfgoedfestival in de regio Gooi en Vecht, dat deze editie het thema grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders heeft.

Krakend Koud

 

Deze tentoonstelling was tot begin 2020 in het museum te zien.

De tentoonstelling is nog via deze link te zien op het web. 
De presentatie is gemaakt door: Mayke van der Hulst die als Ruimtelijke vormgever een stage heeft bij het museum. Mayke volgt de opleiding 'Styling, interieur & vormgeving' aan de vakschool Nimeto te Utrecht.

Over de tentoonstelling:
Het wil nog niet erg met onze winters de laatste jaren. 

Maar in het Huizer Museum is het koud. 
Tekeningen, etsen, litho’s, olieverfschilderijen en aquarellen illustreren de winter in het Gooi. Inspiratiebron voor menig kunstenaar. Winter in de vorm van kerstwensen uit midden 18e eeuw, of een dik pak sneeuw in de 20e eeuw. De kunstenaar komt zijn huis uit om de magische witte deken vast te leggen. Sprookjeslandschappen. 

In elk landschap schuilt een twinkel, en ondanks de kou, een vleug van bewondering.

 

 

Zowel tijdens de echte koude winters in de kleine ijstijd (1400 tot midden 1800) tot aan de warmere winters begin 21e eeuw. Maar ook het vastleggen van de winterlandschappen hebben een eigen thermiek. Was de winter bij de oude meesters als Jacob van Ruisdael nog een veel gebezigd onderwerp (ca. 1650), raakte het daarna in het onmin. Totdat Schelfhout zich eraan waagde begin 19e eeuw. Hij wordt gezien als de meester van de Hollandse Winters.

 

Ook tijdens de Larense en Kortehoefse School hebben meesters de winter vastgelegd. Gooise Winters. Van het plassengebied tot aan de Zuiderzee. Van begin 19e tot eind 20e eeuw. Uit de collectie van Hilversum, Blaricum, Laren, HuizerMuseum, Stichting Kunstbezit s Graveland en enkele particuliere collecties hebben we de mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken bij elkaar gebracht.  

Winterlandschappen zorgt ook voor winterpret! IJs en sneeuwvermaak, schaatsen, sleeën, koek en zopie. Toen en nu. En ieder jaar hoopt men weer op die Elfstedentocht.

 

GOOISE JUNGLE

 

4 Juli - 12 September 2015

 

Een verkenning van onze Wildlife, zowel internationaal als in de omgeving van Huizen, vormde een levendig zomerprogramma in het Huizer Museum. Met als kloppend hart de tentoonstelling van prachtige, gedetailleerde tekeningen en aquarellen van Renso Tamse. Temidden van deze schitterende kunstwerken waanden bezoekers zich één met de kunstenaar, konden zelf aan de slag met pen en penseel, en daarnaast ook buiten het museum de natuur verkennen in samenwerking met Natuureducatie en Natuurmonumenten. Zo waren er wandel- en boottochten om de fauna van 't Gooi te ontdekken of onder leiding van een professionele fotograaf de lokale wildlife te spotten. Lees hier meer!

 

HuiZgebreid

 

 

25 september 2015 – 29 maart 2016

 

De Larense kunstenares Wally Moes vereeuwigde de Huizer breischolen in de 19e eeuw. Haar prachtige schilderijen en de latere historische foto’s  gaven een prachtig beeld van de geschoolde  en creatieve handvaardigheid van de Huizer meisjes en vrouwen.  Zij maakten sokken, handschoenen en truien voor de schippers, mofjes, mutsjes en beursjes voor henzelf.  Dit alles, gecompleteerd met een levendig programma van lezingen en handwerkworkshops voor jong en oud, resulteerde in een van de meest succesvolle en best bezochte tentoonstellingen ooit in het Huizer Museum.  
Lees hier meer over #HuiZgebreid.  

 

BUITENBEELD

 

 

16 april - 15 augustus 2016

 

51 Beelden zijn te zien in de openbare ruimte in Huizen. Spraakmakende, opvallende, maar soms ook onopvallende kunst. Het boekje Beelden in Huizen belicht een beeldenroute met 35 kunstwerken. Beelden die gemaakt zijn voor of geïnspireerd op de omgeving, de natuur, mens, dier of ter nagedachtenis aan mensen of gebeurtenissen. In #Buitenbeeld vertelde het Huizer Museum de verhalen achter de beelden, de visie van de kunstenaars, de mening van de omgeving. Want over kunst mag worden gesproken. Veel kunstenaars kwamen naar Huizen voor ontmoetingen, lezingen en workshops.

Het boekje Beelden in Huizen met daarin de fietsroute is nog te koop (€ 2,50) in het Huizer Museum. Lees hier meer over de tentoonstelling BUITENBEELD

 

Huizer AtelierRoute Jubileum

 

1 september – 19 november 2016

 

Made in Huizen. Kunstenaars van de AtelierRoute Huizen exposeerden hun nieuwste werk in het Huizer Museum. Ter gelegenheid van het 4e lustrum van de AtelierRoute creëerde het Museum een podium om inwoners en bezoekers van ‘t Gooi met de kunstenaars uit Huizen kennis te laten maken. Hun nieuwste werk vormde een prachtig decor voor spraak­makende ontmoetingen en het Museum Atelier waar wekelijks kunstenaars aan het werk waren. Zij betrokken bezoekers bij de totstandkoming van hun schilderijen, tekeningen, keramiek of sieraden. Ook de jeugd werd actief betrokken bij kunst en creativiteit, op hun eigen niveau. In het KinderAtelier vonden wekelijks workshops plaats.


De AtelierRoute Huizen houdt elk jaar in oktober een open-atelier weekend. Van de kunstenaars blijven kunstwerken permanent te zien in het Huizer Museum. Kleintje Kunst is een tableau met kleine, unieke werken, die ook in het Huizer Museum te koop zijn. Lees meer

 

Theepotterij

 

9 december 2016 - 6 mei 2017

 

Thee is dé drank van 2017! Het Huizer Museum presenteerde een mooi assortiment theesoorten, kleuren en melanges. Heerlijk voor tijdens het wekelijkse Thee-uurtje. Ook de geschiedenis van thee, herkomst, productie en theedrink-gebruiken kwamen aan bod.

 

Huizen heeft zijn vorige eeuw een stempel gedrukt op de theecultuur in Nederland. Met name door het spraakmakende design van o.m. Potterie de Driehoek. Elk kopje, iedere theepot heeft z’n eigen verhaal en laat de modieuze bewegingen zien van theedrinken vanaf ca. 1940. 
Salon de Thé Arthur Tuytel met zijn bevlogen ambassadeur en theekenner Karel Thieme leverden de exclusieve theesoorten en de mooie verhalen erbij. Zo hebben we van hem thee leren ruiken, zetten, herkennen, proeven en samenvoegen.
Collectioneurs Thea en Eef de Hilster voegden een prachtige collectie kopjes en theepotten toe aan de collectie van het Huizer Museum. Een boeiend geheel. Kijk verder

 

Kunstduet

 

1 juni t/m 31 oktober 2017

 

Een eerbetoon aan de vrouw door twee kunstenaressen die een eeuw na elkaar leefden en werkten.

 

Bertha Thoe Schwartzenberg, maakte deel uit van de kunstenaarskring in 't Gooi en wordt erkend als belangrijk beeldend kunstenaar in begin 20e eeuw. Haar verfijnde werk in krachtige, op het oog simpele halen, is karaktervol en buitengewoon sierlijk. Naast een liefde voor dieren, portretteert zij ook veel vrouwen. Een aantal portretten is op Gooische (en op het oog) Huizer vrouwen geinspireerd. 


Marie-Thérèse Mentink leeft en werkt in Huizen. Zij schildert, beeldhoudt en werkt met gemengde technieken. Haar werk is kleurrijk, verhalend en intrigerend. Veel afbeeldingen zijn terug te voeren tot de vrouw, als bron van alle leven. 
Beider werk en achtergronden in een Kunstduet een prachtig eerbetoon in het Huizer Museum. Lees meer

 

Terugkijken op tentoonstellingen in het Huizer Museum

 

 

 

15 januari t/m 15 april 2018

 

Huizen is trots op de klederdracht die vroeger werd gedragen en zet deze komende tijd extra in het zonnetje. Te zien zijn kledingstukken voor alledag en zondag, voor vrouwen, mannen én kinderen. Een schitterende collectie mutsen en hoedjes. En alle accessoires die erbij horen.

Ontwerper Kasper Jongejan werd geintrigeerd door dracht als mode. Zijn collectie 'DRACHT' laat zien wat er zoal mogelijk is vandaag de dag, wanneer je oude rituelen en gebruiken als uitgangspunt neemt.
Het resultaat zijn o.a. beenkappen van jeansstof en outfits van sweatstof en kant. Een boeiende collectie die stemt tot nadenken over kleding als uiting van identiteit en cultuur. 

 

 

Groen Gooi

15 juni t/m 30 september 2018 wegens succes verlengd tot 7 december 2018

 

Het Huizer Museum zet, tijdens het Erfgoed festival, het landschap om ons heen in de schijnwerpers!

De diversiteit van de natuur om ons heen gaat aan velen snel voorbij. Als je echter goed kijkt zie je dat al die verschillende gebieden samen eigenlijk de schatkamer zijn van het groene Gooi.

Het Huizer Museum bekijkt de natuur door een cultuur historisch bril en geeft antwoord op een aantal vragen. Waarom hebben we ‘bergen’, en wat is een klifkust, hoe is het Naardermeer ontstaan, waarom heeft ‘s Graveland zoveel slootjes, waar graasden de koeien, en hoe lang verbouwen ze al mais in het bos?

Het landschap om ons heen is de afgelopen 100 jaar flink veranderd. Menselijk handelen heeft invloed gehad op hei, veenontginningen, water, natuurgebieden, aanleg van bossen en natuurlijk de Zuiderzee. Met de komst van villawijken voor de goede burgerij, die begin 1900 ‘buiten’ ging wonen, veranderde de kijk op de natuur. Ook door handel en industrie kreeg de natuur een andere rol in het menselijk bestaan.  ‘Leven van de natuur’ veranderde in ‘genieten van de natuur’.

In deze tentoonstelling maken we sprongen in de tijd en ook combinaties van disciplines.

We maken kennis met de plek door hedendaagse fotografie van Frans Lemmens, bekend van Nederland van Boven, Stil Holland en andere reportages vol prachtige natuur- en landschapsfotografie.

Veelal geromantiseerde schilderijen van begin vorige eeuw, o.a. Adri en Gretha Pieck, Briede, William Singer, Ard Schaap, Schulman, laten zien wat de aantrekkingskracht is die schilders verleidde om naar het buitengebied te trekken en het veelvuldig te schilderen. Deze kunstwerken zijn afkomstig uit de collectie van Gemeente Hilversum, Singer Laren, gemeente Wijdemeren (stichting kunstbezit ‘s Graveland), gemeente Blaricum en Huizer Museum.

 

 

De collectie van Hilversum is veel te lang niet te zien geweest en krijgt op deze wijze weer een podium in het Huizer Museum. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de schilderijen gerestaureerd en schoongemaakt. Iedere vertelplek wordt bezongen in een lied. Ernst van der Sloot (sing- en songwriter) laat ons dmv zijn muziek kennis maken met de karakteristieke kenmerken van die locatie. Geïllustreerd met filmbeelden van Roy Visser (winnaar Drone Awards 2017) krijg je zin om na de tentoonstelling op de fiets te springen en het zelf te gaan bekijken.

Dat kan! Fietsroutes genoeg. En aan de hand van qr-codes leiden de liedjes je van plek naar plek.

In het museum geven we zelfs een doorkijkje naar een voorzichtige toekomst voorspellingen… Hoe ziet ons landschap er in 2050 uit?

Programmatisch maakt de tentoonstelling daarmee onderdeel uit van het eerste regionale Erfgoedfestival Groen in Gooi en Vecht. Andere deelnemers van het festival zijn Singer Laren, Kasteel- Museum Sypesteyn, Stichting Kunstbezit ‘s Graveland, Museum Weesp, collectie Hilversum, Forteiland Pampus, het Pinetum Blijdenstein, Stichting Tussen Vecht en Eem en Toerisme Gooi en Vecht.