Geen objecten gevonden

Nu te zien

Gooise Grensverleggers

Een tentoonstelling over tijdgenoten en passanten die in de geest van een bepaalde periode hun sporen hebben nagelaten in het Gooi. Gooise Grensverleggers laat een overzicht van Gooise vernieuwers zien uit de periodes 1900 en 1925. Het is treffend hoe in deze korte periode het Gooi radicaal veranderde van een rustieke landelijke omgeving naar een moderne geïndustrialiseerde maatschappij.
Laat 19e eeuw werd ’t Gooi ontsloten door de komst van de Gooise Stoomtram. Het gebied kon zich daardoor ontwikkelen tot een broedplaats voor kunstenaars, schrijvers en wereldverbeteraars.  In de jaren 1870 ontdekten kunstenaars op zoek naar de ongerepte natuur en het pure leven, de omgeving van Laren. In navolging hiervan trokken ook schrijvers en andersdenkenden naar dit gebied.
Veranderingen vonden plaats op het gebied van de kunsten en industrie. Er werd voor het eerst belang gehecht aan een visie op de inrichting van de openbare ruimte en natuurbehoud.
In het eerste deel van de tentoonstelling is o.a. aandacht voor Jan Veth, Nescio en de kolonie Tames, Jac. P. Thijsse en de architectuur van K.P.C de Bazel. Het tweede deel van de tentoonstelling geeft ruimte aan Leo Gestel, het ontstaan van PHOHI en Balatum en de afsluiting van de Zuiderzee.
Met de tentoonstelling nemen we deel aan het Erfgoedfestival in de regio Gooi en Vecht, dat deze editie het thema grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders heeft.
Het festival sloot in september, maar de expositie Gooise Grensverleggers is nog te zien in het Huizer Museum.

 

 

Op deze pagina vindt u een aantal interessante podcasts over de Gooise Grensverleggers: https://www.visitgooivecht.nl/nl/zien-doen/erfgoedfestival/podcast/afleveringen

En ook de wandelroutes zijn de moeite waard: https://www.visitgooivecht.nl/nl/zien-doen/erfgoedfestival/erfgoedroutes

 

Laat je verrassen door de verhalen uit ‘t Gooi en de Vechtstreek.