Parels

Visserskleding uit vorige eeuwen

Kleding was vroeger een erfstuk, het werd van generatie op generatie gedragen. De hemdrok was in de 18e en 19e eeuw een vast onderdeel bij herenkleding. Uit de herenmode is hij verdwenen, maar in de klederdracht bleef de hemdrok veel langer in gebruik. 
De hemdrok is een soort onderkledingstuk. Op het lichaam droeg je een borstrok, daarna de hemdrok en daarover de jas, bij de Huizer vissers ‘baadje’ genoemd. 
Er waren zomer- en winterhemdrokken. De winter hemdrok was van wollen Baai en meestal blauw of paars.

 

Een (mans)kleedingstuk dat tusschen het hemd en de bovenkleeding gedragen wordt; thans gewoonlijk: een lijf met heele mouwen en over elkaar slaande borstpanden, waarop twee rijen knoopen

Uit het woordenboek der Nederlandsen taal

 

Deze bijzondere hemdrok dateert uit ca 1875 en is een schenking aan het Huizer Museum.

 

 

Huizer kunst

Het Huizer museum is in bezit van een stilleven van de Huizer schilder Henk Bos.
Het is een schenking uit de nalatenschap van een Huizer familie. Deze heeft het schilderij in de jaren 60 van de vorige eeuw persoonlijk van de kunstenaar gekocht.

De Gooische Stilleven-schilder Henk Bos (1901 – 1979) werd in in Huizen geboren als de zoon van een schoenmakersknecht. Al jong ontwikkelde hij een groot talent voor het schilderen van stillevens in de stijl van oude meesters die hij zelf in musea bewonderde en bestudeerde. 
Bos kreeg in zijn tijd snel erkenning voor zijn werk in Amerika en werd daar soms zelfs de nieuwe Rembrandt uit Holland genoemd. Veel van zijn werk bevindt zich in Amerika en duikt daar op in allerlei galeries. Musea, zoals het Maryhill Museum of Art, hebben werk van Henk Bos in hun vaste collectie opgenomen. 

In Nederland is de belangstelling voor stillevens vooral de laatste jaren sterk gegroeid. Werk van schilders als Henk Helmantel, Rob Molmann en Henk Bos raakt meer in trek. 

 

Het Huizer Museum heeft een aantal jaren geleden een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van deze getalenteerde kunstschilder. Ter gelegenheid van deze expositie hebben zij destijds ook een boek uitgegeven over zijn werk en zijn leven: ”Stil even: Henk Bos, meester van het stilleven”

 

Bron: Virtueel museum Henk Bos

 

Antieke huisraad uit het oude dorp

Als hoeder van cultureel erfgoed zijn we blij met schenkingen zoals deze. 

Uit een karakteristiek pand in het oude dorp kwam onder meer deze wastobbe te voorschijn, inclusief wringer en onderstel. 

De familie R. Helmig heeft zelfs speciaal voor het Huizer Museum een prachtig vaasje van Potterie de Driehoek gekocht bij de antiquair.