Welkom Ontdek het museum Exposities

Verwacht

'Artists in Residence'

Vanaf september 2020

 

Het kunstenaars collectief van Marie-Thérèse Mentink, Marian Mutsaers, Betty Boor en Karen Mollema verbinden zich met historische thema’s. Dat resulteert in spannend nieuw werk die verbonden worden met oude Huizer verhalen.

 

In ontwikkeling: Draagbare schatten

2021

 

O zo mooi. De sieraden en accessoires die vrouwen (en ook mannen) onder en bij hun klederdracht droegen. Helaas niet meer te zien in het straatbeeld. Maar wél in het Huizer Museum. in de tentoonstelling combineren we de sierraden met hedendaagse kunst.

 

In ontwikkeling: Erfgoedfestival Grensverleggers

Vanaf zomer 2020

 

De ‘raro’s’ noemen we ze in de wandelgangen gekscherend. Maar is dat wel zo? Mensen die in de laatste 2 eeuwen kolonies starten en ruimte zochten voor hun gedachtegoed. Gedachtegoed dat resulteerde o.a. in De Stijl, denk aan Piet Mondriaan waarvan het atelier in beheer is van de Doyewaard Stichting. Maar ook aan Fritzi Harmsen van Beek van Jagtlust, een villa die we allemaal ‘kennen’. Vaak ging het over hun leven, niet altijd over datgene wat men probeerde te bewerkstelligen. Het Gooi was een gewilde plek om hun ideeën om te zetten in nieuwe stromingen. Sommigen slaagden, sommigen niet. We zetten deze Grensverleggers in het zonnetje en vertellen hun verhaal.

 

In ontwikkeling: 75 jaar vrijheid!

Vanaf half april 2020

 

 

Hoe vanzelfsprekend wij het vinden, zo vanzelfsprekend is het toch niet.

Ook het Huizer Museum staat stil bij de bevrijding. Het is 75 jaar geleden dat ons land verlost werd van het Naziregiem. Welke herinneringen leven nog aan dat moment? Wat moeten we doorgeven aan de volgende generaties? Hoe denken we nu over vrijheid? Wat betekent vrijheid voor jou?

Al deze thema’s komen voorbij in een project dat op meerdere locaties te zien zal zijn. Nu volop in voorbereiding en ontwikkeling.

 

 

Museumwerk in uitvoering

Het gehele jaar 2020

 

Het museum neemt de collectie onder de loep. Depots zitten overvol en de roep om secuurder om te gaan met ‘waarom je wat bewaard’ staat geregeld in de kranten. In de afgelopen jaren hebben wij alleen maar verzameld. Daarom moeten ook wij aan het herwaarderen van de collectie gaan geloven. Ondanks dat dit het echte museumwerk is, is dit in het bestaan van ons museum nog nooit gebeurd. Gewoon omdat het veel werk is, zeker voor een vrijwilligersorganisatie. Maar ook omdat we de ruimte er niet voor hebben om alles een keer onder de loep te nemen. Het moet echter een keer. Daarom maken we onze kelderruimte vrij om onze collectie te kunnen uitstallen, beoordelen en zo mogelijk ook opnieuw te fotograferen. Het gaat om gereedschap, visgerei, netten, huisraad, meubels, aardewerk, huishoudelijke artikelen, oude zeepjes, munten, sierraden, foto’s, dia’s, glasnegatieven, bijbels, boeken, poppen, textiel, kleding, klederdracht, vaandels, gevelstenen etc etc. Al met al ruim 12.000 objecten. En dat alles gaan we doen met de deuren open: ’Museumwerk in uitvoering’. Houd onze media in de gaten, daar zullen we laten weten welke objectgroepen aan de beurt zijn.